Elektrické sálavé panely

Popis úsporného opatření

Elektrické sálavé panely

Poslední aktualizace: 5/15/2024

Elektrické sálavé panely mají podobu plochých desek vyrobených z ocelového nebo hliníkového plechu. Zadní strana je tepelně izolována a přední deska je rovnoměrně zahřívána odporově topnou fólií. Na vnitřní účinné straně s topnou fólií je povrch plechu upraven izolačním elektrickým nátěrem.

Elektrické sálavé panely se používají jako stropní či jako nástěnné. U stropních panelů, které jsou součástí stropní konstrukce, se na zadní straně panelu sdílí cca 10 % tepla, které pro vytápění místnosti nevyužijeme. U nástěnných panelů je to cca 15 %, avšak těchto 15 % rovněž využijeme v podobě konvekční složky.
Stěnové sálavé panely lze použít jako běžná otopná tělesa. Zavěšují se s odstupem od stěny, čímž se využije i teplo sdílené ze zadní strany panelu v podobě konvekce. Stěnové sálavé panely bychom však neměli instalovat proti oknu, neboť sáláním proti okenní ploše zvyšujeme tepelnou ztrátu a zároveň zmenšujeme množství tepla dodávané vytápěné místnosti.

Obrázek - Designový elektrický sálavý panel v podobě obrazu

Designový elektrický sálavý panel v podobě obrazu

Měrné ceny, úspory, návratnosti

Orientační měrné investice 0,9 Kč/W pro větší výkony až po nad 2000 W

3,2 Kč/W pro menší výkony kolem 500-1000 W

U designových sálavých panelů s polepem je pak cena kolem 5 Kč/W pro výkony do 1 000 W. 

Cena montáže cca 500 Kč jedno těleso (hmoždinky, šrouby, práce)
Cena energie ze zdroje Podle tarifu, při běžném tarifu pro přímotopy D57d je cena nízkého tarifu cca 2,3-2,5 Kč/kWh
Limitující podmínka instalace Velikost jističe v objektu.
Na co si dát pozor Především panelů (těles) instalovaných blízko zdroje vody (koupelny, wc, vytápění skleníků, zemědělská výroba) je nutné sledovat velikost IP. Nejlevnější panely mají pouze IP20 což je nedostatečné. V koupelnách by se mělo používat IP 54 a více.
Vlastní spotřeba Pouze přímotopy s tangenciálním ventilátorem pro zvýšení proudění mají aditivní spotřebu na pohon těchto ventilátků.

Spočtěte si sami

Pro vyčíslení množství paliva, ročních nákladů na energie a porovnání s ostatními palivy a zdroji je vhodné použít například kalkulačku "Porovnání nákladů na vytápění" na portálu tzbinfo:

https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info

Výhody, nevýhody, mýty

+

Silné stránky

  • Investičně levný zdroj energie
  • Není nutné budovat komín
  • Není nutné budovat přípojku plynu
  • Není nutné instalovat potrubí otopného systému po objektu
  • Není nutné instalovat akumulační nádrž
  • Dlouhá  životnost dílů či případný levný servis náhradních dilů
  • Možno získat výhodnou sazbu elektrické energie D57d pro domácnosti.
  • Mobilita
  • Designový prvek s možnosti polepu vlastní fotografií (obrazu).
  • Snadná možnost spínání na dálku např. pomocí SMS.
+

Příležitosti

  • V případě, že v objektu vytápíte elektrickou energii (přímotopy, sálavými panely, elektrokotel) je možné jej nahradit s dotačním příspěvkem za tepelné čerpadlo a ušetřit tak náklady na vytápění na polovinu až třetinu
-

Slabé stránky, hrozby

  • Vysoké roční provozní náklady na vytápění. Vytápění elektřinou je nejdražším možným způsobem vytápění mezi ostatními palivy.
  • Jedná se v podstatě o neobnovitelný zdroj energie, jelikož v ČR je stále z největšího procenta (přes 60%) vyráběna elektřina z uhlí.
  • Díky současné legislativě není v podstatě možné do novostaveb instalovat samotný elektrický způsob vytápění. Nevyšel by jeden z ukazatelů v průkazu energetické náročnosti budovy (PENB) a objekt nezíská stavební povolení. Je nutná vždy kombinace s obnovitelným zdrojem energie (kotel či krb na dřevo, fotovoltaická elektrárna aj.) a investice se tím prodražuje.
  • Díky výkonu zdroje je nutné instalovat větší jističe a měsíční stálé platby za jistič budou vyšší než v případě domácnosti se zdrojem např. na zemní plyn a běžnými elektrospotřebiči.
-

Mýty

  • Mýtem je, že je vytápění elektřinou levnější než plynem. Energie zemního plynu z kondenzačního kotle stojí cca 1,2-1,3 Kš/kWh. Z elektrického přímotopu je cena energie cca 2,5 Kč/kWh. Tedy téměř 2x vyšší. I když při vytápění sálavými panely teoreticky stačí vytápět o 2°C méně a pocitově je nám stále teplo, nevykompenzuje tento rozdíl 2x dražší energi. 
  • Mýtem také je, že je úspora sálavými panely 20% a více. Za prvé je třeba znát původní zdroj vytápění a s čím je úspora porovnávána. Za druhé záleží na otopné ploše.
  • Mýtem také je, že sálavé panely nevysušují vzduch. V zimních měsících vysušují stejně jako jiné radiátory možná i více díky vysoké povrchové teplotě.

Související úsporné opatření

Elektrokotel teplovodní
Elektrické topné rohože
Změna distribuční sazby
Změna velikosti jističe

Tepelné čerpadlo typu vzduch - voda

Tepelné čerpadlo typu země - voda

Elektrické přímotopy

Dotační potenciál

Termíny a definice

Reference

Infrapanely: Vyplatí se jako hlavní zdroj vytápění?

Externí články, publikace

Neobnovitelná primární energie

Specialisté z okolí
Načíst další